Morsbrød - vegansk farsbrød indbagt i butterdej (2024)

730 Shares

Kommentarer (106) Udskriv Hop til opskrift

Er det vegansk ‘farsbrød’, der skal være hovedattraktionen til din juleaften? Hvis du laver den her, som jeg har valgt at kalde Morsbrød™, ja så er du i hvert fald ikke alene. Og lige for at slå det fast, jeg kalder opskriften for Morsbrød fordi det ikke er etfars-brød, m’kay? Det har ikke noget med Nordjysk geografi at gøre… 😉

Morsbrød er populær på det vegansk julemad

Morsbrød er blevet en fast bestanddel på det store familie-julebord herhjemme. Enlækker indbagt nøddesteg er nemlig noget som både kødspisere og os andre kan mødes om.

Men morsbrød er også populært ude omkring i de små hjem. Her er den årlige afstemning fra den store Facebook-gruppe (((vegansk))) mad:

2017
Morsbrød - vegansk farsbrød indbagt i butterdej (1)
Glutenfri og fedtfattigt?

I bunden af indlægget er lidt forslag til at få en fedtfattig version af Morsbrødet. Skal det være glutenfrit? Så læs med HER. Det er selvfølgelig også oplagt at bruge til andre særlige lejligheder året rundt. Det lækre Morsbrød fungerer altid fint som hovedperson på middagsbordet.

Morsbrød - vegansk farsbrød indbagt i butterdej (2)

Du kan sandsynligvis i stedet bruge nogle lag filodej for en fedtfattigere HCLF version, men den har jeg ingen erfaring med selv endnu.

I dette indlæg hjælper jeg dig også med hvordan du kan flette butterdejom dit Morsbrød så det ser reddi fint ud.

Nåmn, du vil nok gerne vide lidt om hvad du går ind til, hvis du bager dette vegansk farsbrød/nøddesteg, og som det servicemindede mennesker er, har jeg prøvet at forhåndsbesvare dine spørgsmål:

“Hvad kan Morsbrød gøre for mig?”

Morsbrød kan give dig fornemmelsen af at have ‘hovedretten’ med til en middag. Den er fyldig, ser inbydende ud og den mætter. Med Morsbrød kan du imponere og glæde dem, som forestiller sig at et godt bud på en vegansk ‘steg’ er en blok helstegt tofu anrettet på et blad iceberg-salat. Ikke mindst kan du tilfredsstille deres smagsløg. Med andre ord, Morsbrød bringer fred og fordragelighed til bordet O:-)

“Hvordan smager Morsbrød?”

Det smager rigtig godt! Jeg brugte lang tid på at finde en god autentisk smag og konsistens til min opskrift på frækkedeller og det er farsen fra dem jeg bruger i opskriften på mit veganske farsbrød her. Jeg har fået en masse både kødspisere og veganere til at smage på frækkedellerne og de er populære i begge lejre.

At det så blir indbagt i en sprød, lækker butterdej, gør bestemt ikke noget dårligt for smagen 😉 Det har jeg også testet til et større fællesspisningarrangement hvor fadet med Morsbrød hurtigt blev tømt. Smagen kan bedst betegnes som ‘velkendt’, dvs ingen gastronomiske overraskelser i form af smag af ukendte ingredienser. Det er selvfølgelig uden den der tunge ‘kød’-smag som forekommer meget overvældende hvis man ikke har spist kød længe. Det her er en indbagt nøddesteg som både er:

  • saftig
  • smagfuld
  • salt
  • umami
  • og har en rigtig lækker konsistens.

“Kan mine kødspisende venner og familie lide Morsbrød?”

Farsen både ligner og smager ret meget som – omend lidt mildere end – et ‘normalt’ farsbrød som i forvejen kan smage meget forskelligt afhængigt af hvordan det lige skrues sammen. Jeg vil godt påstå at hvis du sneg mit Morsbrød med til en buffet var der ikke nogen, der ville studse over at kødet manglede 🙂

“Hvordan ved jeg om JEG kan lide det?”

Det ved du ikke med sikkerhed før du prøver. Derfor kan du starte med 1/2 portion og se om det falder i smag.Du kan evt. nørd med at lave frækkedellerne som bare er den lækre fars der er stegt – ikke noget med butterdej. Og såse om det er interessant. Brug i så fald din fantasi til at forestille dig hvad en sprød, flaget, lækker butterdej ville tilføre oplevelsen – lyder det godt? Det tror jeg nok, frisør!

“Kan man skære sammenhængende skiver af Morsbrød?”

Ja, farsen hænger rigtig godt sammen, så man kan sagtens skære skiver og servere til en fin middag.

Morsbrød - vegansk farsbrød indbagt i butterdej (3)

“SKAL jeg virkelig flette den?

Nej, du kan også lave den nemme løsning: Se mere i mit indlæg Sådan fletter og pynter du butterdej

“Er det svært at lave et Morsbrød?”

Det sværeste er at ikke blende farsen for meget, for det går ud over konsistensen i sidste ende. Men bare læs min grundige beskrivelse i opskriften, så er jeg sikker på at det går fint. Husk: Hellere blendet lidt for lidt, end lidt for meget 🙂 Sådan her skal farsen nogenlunde se ud:

Morsbrød - vegansk farsbrød indbagt i butterdej (4)

“Hvor stort bliver et Morsbrød?”

Hvis du laver nedenstående portion og former det som jeg gjorde, bli’r det nogenlunde sådan her:Morsbrød - vegansk farsbrød indbagt i butterdej (5)

Morsbrød - vegansk farsbrød indbagt i butterdej (7)

Udskriv Bedøm

5 - fra 35 stemmer

Morsbrød - den populære veganske steg

Du kan undlade at lægge fiberHUSK i blød i vand men i stedet drysse den direkte i farsen til sidst. Det giver en mindre fugtig konsistens. Det er en god idé hvis morsbrødet skal serveres med det samme eller efter kun nogle timer. Men laver du den f.eks. et døgn i forvejen, kan vandet hjælpe med at den ikke bliver for tør.

PS: Næsten al butterdej er vegansk.

Vegansk

indeholder reklamelink

af Nina fra Plantepusherne

Arbejdstid45 minutter min

Tilberedning25 minutter min

I alt1 time t 10 minutter min

1 indbagt nøddesteg på 25-30 cm

INGREDIENSER

Butterdej
  • 1 pakke på 25x40 cm fra køl (eller 3 plader a 10x20 cm (der er gerne 6 stk i en pakke på frost ) eller filodej.)
Til farsen
  • 1,5 tsk gul fiberHUSK
  • 3/4 dl vand
  • 300 gr svampe (f.eks. champignon (gerne brune), Porto Bello, Porto Blanco, shiitake eller en blanding)
  • 200-225 gr fast tofu* (drænet vægt - IKKE silken tofu!)
  • 1,5 dl havregryn ((glutenfri eller boghvedegryn for glutenfri version))
  • 2,5 dl kogte brune ris (svarer til 3/4 dl ukogt. Alternativt brug kogt quinoa.)
  • 1,5 tsk stærk dijonsennep
  • 1 spsk sojasauce (eller tamari for glutenfri)
  • 1,25 tsk friskkværnet sort peber (det er ret meget!)
  • 1.5 tsk salt
  • 2 medium løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 75 gr valnødder
Til pensling mm.
  • soja cuisine eller alpro piskbar.
  • Som klister til at få de flettede ender til at holde bedre, kan du fugte med lidt vand i samlingerne.

SÅDAN GØR DU

  • Fra frost: Tag butterdejspladerne ud af fryseren så de kan tø i 30 minutter. Har du butterdej fra køl, behøver du ikke gøre noget.

  • Bland HUSK og vand i en skål og lad det trække minimum 10 minutter.

Lav farsen
  • Skær det værste jord fra svampene og fjern det sidste jord ved at tørre det væk med et sykke køkkenrulle. Hak dem til små tern på omkring 1 cm. Steg dem UDEN olie indtil det meste af væsken er stegt væk. Det tager noget tid, mindst 10 minutter indtil de ikke afgiver mere væske (billede).

  • Imens hælder du vandet fra tofuen og presser yderligere lidt væske fra med hænderne. Smuldr den groft og kom den i en stor skål.

  • I samme skål hælder du havregryn, kogte ris, krydderier (sennep, soja/tamari, peber, salt) og den iblødlagte HUSK. Når svampene er færdige skal de også heri.

  • Skær løg og hvidløg i meget fine tern og steg i lidt olie eller vand på en pande til de er blanke men ikke brankede. Kom dem i skålen med de øvrige ingredienser.

  • Blend farsen relativt kort igennem med en stavblender eller en foodprocessor - det skal IKKE blive cremet, men stadig have lidt store krummer og samtidig kunne hænge nogenlunde sammen når du former det med hænderne. Evt. kan du nøjes med at køre 2/3 af farsen lidt i maskinen og så blande det med den sidste 1/3 bagefter, så er du sikker på at der bliver lidt bid tilbage. Det er meget vigtigt, for ellers bliver farsen for 'cremet' indeni. Alternativt hak det hele grundigt igennem nogle minutter med en stor kniv.

  • Til sidst hakker du valnødderne og kommer dem i. Farsen skal se nogenlunde sådan her ud - når du vel at mærke lige tager den op af foodprocesoren og samler den med en ske eller med hænderne. Den skal føles lidt tør og hænger fint sammen når du former den. Den skal IKKE blive cremet, men stadig have lidt store krummer og samtidig kunne hænge nogenlunde sammen når du former det med hænderne. SMAG PÅ FARSEN! Er den salt nok? Pebret nok? Ellers tilsæt mere, den må godt rive lidt i gummerne. Har du tilsat julekrydderier bør du kunne smage dem her.

  • Saml farsen og lad den trække i 15-30 minutter, så er det nemmere at forme morsbrødet. Saml og pres med hænderne farsen hårdt sammen på et skærebræt mens du former den til et aflangt 'brød' der er cirka 27 cm langt, 10 cm bredt og 6 cm højt. Stil det til side.

Pak farsen i butterdej
  • Tag de 3 optøede (meget vigtigt at de er HELT optøede!) plader og start med at rulle dem lidt længere så de er ca 35 cm. Rul dem så lidt bredere til ca 15 cm. Sørg for at de bliver så jævnt tykke som muligt og uden 'tynde områder' for så kan den flække dér under bagning. Med et lille overlap på et par centimeter lægger du dem sammen på et stykke bagepapir så du får en samlet plade på omtrent 35x40 cm. Med lidt vand på fingrene glatter du overgangene ud så pladerne 'smelter sammen'. Vend dejen om (Tip: Træk bagepapir med butterdej ned på en bageplade, kom et nyt stykke bagepapir ovenpå og læg en bageplade over. Vend så hele molevitten i én hurtig bevægelse). Udglat med lidt vand de samlinger som før var på ' bagsiden'. Så er dejen klar til at pakke farsbrød ind.

  • Når farsen/nøddestegen er pakket i butterdej, kan du vælge at pensle det. for at få en blank overflade.

  • Bag den i ovnen ved 225 grader omkring 20-30 minutter, hold godt øje med at den ikke får for meget farve. Hvis din ovn varmer ujævnt så drej bagepladen efter 20 minutter. Løft Morsbrødet ud ved at løfte i kanterne bagepapiret og forsigtigt lempe det over på et fad. Skær med en brødkniv for at få de pæneste skiver.

TIPS & NOTER

- I stedet for gul fiberHUSK kan du bruge 3-4 tsk knuste hørfrø eller chiafrø og undlade vandet men blot dryse det i farsen til sidst. Eller kom lidt stivelse i farsen f.eks. 100 gram kogt kartoffel, 100 gr kogte hvide ris eller lignende som bliver æltet godt med. Grøn HUSK fungerer også, men jeg foretrækker den fintmalede gule fiberHUSK, som efterhånden fås i alle større supermarkeder. Brug ca. dobbelt mængde af den grønne HUSK ifht. den gule. Nogle undlader helt bindingsmiddel og er tilfredse med den lidt løsere konsistens.

- Tofu: Brug meget gerne en almindelig mild røget tofu i stedet for neutral. Er den kraftigt røget som f.eks. den fra Økolivet (Aldi) så brug halvt neutral og halvt røget. Silken tofu duer ikke! Bruger du den faste tofu fra Økolivet (røget eller ej), er det i øvrigt en god idé at bruge metoden med at lægge HUSK i blød, da tofuen er meget tør.

- Frysning: Morsbrødet egner sig IKKE TIL FRYSNING! Det skyldes at farsen bliver lidt mindre fast i det

- Prøv også at komme 1/4 tsk hele fennikelfrø eller 1 knsp. røget paprika eller noget allehånde farsen.

- Juleversionen: Tilføj den yderste revne skal af 1-clementin (eller af 1/2 appelsin), 1/4 tsk stødt kanel + 1/2 stjerneanis og et par nelliker som knuses i morter. Måske også et æble skåret i tern?

- Forberedelse: Selve farsen (uden dej) kan sagtens laves dagen i forvejen. Næste dag pakker du det ind i fars og bager det. Men bland ikke farsen 2 dage i forvejen, det er lidt for længe for den at stå. Hele morsbrødet kan også laves og bages helt færdigt og så kommes på køl og genopvames dagen efter hvor det igen bliver sprødt i ovnen. Ller du kan pakke farsen ind og transportere den med butterdej og bage den på stedet.

- Du kan sagtens samle hele Morsbrødet om formiddagen og smide det på køl til om aftenen. Pak den evt ind i film og/eller pensl den inden så den ikke tørrer ud.

- Hvor mange personer er der til? Jeg vil gætte på at der er til 5-7 pers personer som hovedret og flere hvis det er en del af en buffet. Har du brug for liiidt mere kan du i stedet bage to Morsbrød eventuelt i 2/3 størrelse. Jeg har beregnet en opskrift på 2/3 til dig - se her. Se tegningen længere oppe, der illustrerer størrelsen, så kan du se hvad du har med at gøre.

- Glutenfri: Pga. den store efterspørgsel hvert år, har jeg lavet denne guide: Tips til Glutenfrit Morsbrød.

- Fedtfri: 1) Brug filodej for en fedtfattig HCLF version (se billede her), pensl lagene med aquafaba i stedet for olie. 2) Du kan også pakke Morsbrødet ind i en helt almindelig gærdej. 3) Undlad helt indpakning og pensl evt. med en fedtfri barbeque style pensling.

Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗

Jeg VIL gerne flette den, hvordan gør jeg? Klik på billedet herunder – det er slet ikke så svært 🙂

Prøv også at lave den helt lirede version med vegansk feta, spinat, stegt peberfrugt og olivener med andre ord, et Græsk Morsbrød

Hvordan serveres Morsbrødet?

Servér Morsbrødet med tilbehør ligesom enhver anden ‘steg’, f.eks. bruns sovs, kartofler og en lækker salat. Så, nu har du (endnu) et godt bud på hvad der skal på middags- eller julebordet: Et vegansk ‘julefarsbrød’ aka et Morsbrød. Jeg krydser fingre for at du bliver lige så glad for den som vi er blevet herhjemme 🙂

Se andre folks Morsbrød

Se en samling af nogle de mange Morsbrød som vores kære læsere har lavet i vores facebook-album. Tag #plantepusherne hvis du vil have dit morsbrød i albummet eller delt på Instagram.

Jeres Morsbrød’

Morsbrød - vegansk farsbrød indbagt i butterdej (10)

Morsbrød - vegansk farsbrød indbagt i butterdej (11)

Morsbrød - vegansk farsbrød indbagt i butterdej (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5819

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.